#projektdobrakawa 1

Kawa speciality czy specialty? 🤔 Obie formy są poprawne, ale o co tak właściwie chodzi? 🤷‍♀️

Kawa specialty to kawa najwyższej jakości, która podczas oceny przez specjalnie wykwalifikowanych kontrolerów kawy (Q-graderów) otrzymała przynajmniej 80 punktów na 100.

To kawa najlepszego gatunku (może mieć maksymalnie tylko kilka – do 5 – drobnych defektów), niezwykle różnorodna w smaku, zbierana ręcznie, produkowana na małą skalę.

Czy wiesz, że tylko 5️⃣% światowej producji kawy to kawa specialty? 😱

Jeśli nigdy nie piłaś/piłeś kawy specialty to Twoje pierwsze odczucie może być… ej, to nie smakuje jak kawa!

Owszem, to co utarło się być powszechnie dostępną kawą tak naprawdę smakuje spalenizną, goryczą… niektórzy mówią nawet, że asfaltem? 🤷‍♀️ Nic dziwnego, że tak wiele z nas, nie znając kawy specialty, nie wyobraża sobie kawy bez mleka i/lub cukru czy syropu.

Kiedy mówię, że moja kawa ma nuty smakowe truskawki, brązowego cukru, owoców tropikalnych, jogurtu czy krówki, dużo osób myśli, że to kawy smakowe, aromatyzowane. Nic bardziej mylnego!

Kawa jest owocem, a jej pestki to właśnie ziarna, które parzymy. Specjalna jej uprawa, formy obróbki a potem palenie i sposób parzenia – w kawie specialty jesteśmy w stanie doszukać się ogromnego bogactwa naturalnych smaków i aromatów.

A Ty pijesz kawę specialty? Daj znać w komentarzu 🙏🏼 Jeśli nie – myślisz, że warto byłoby spróbować? Ściskam 😘

A Ty pijesz kawę specialty? Daj znać w komentarzu 🙏🏼 Jeśli nie – myślisz, że warto byłoby spróbować? Ściskam 😘

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *